fredag 2 december 2011

Knapptryckarkompaniet och att försöka ändra på historien.


Anne-Marie Pålsson (Rut subventionens moder) gav nyligen ut en bok om "knapptryckarkompaniet" som är en svidande uppgörelse med Moderata partiets toppstyrning. Många( även Moderater)  frågade sig hur det kom sig att partiet så snabbt kunde byta ståndpunkt i frågor som LAS, folkhemmet och höga skatter. Svaret var att politiken fastställdes i en liten inre grupp och var redan på väg till DN när riksdagsgruppen informerades.

”Vi brukade skämta om detta internt och säga till varandra att numera måste vi prenumerera på DN för att kunna hålla oss à jour med partiets nya politik”, skriver hon i sin bok.


Hennes historia bekräftas gång på gång av riksdagsledamoten Jan Ericsson från Ubbhult i Marks kommun som allt som oftast återupprepar i Borås Tidning vad partiledningen redan skrivit om i DN.

Ibland blir det skrattretande. Som när nämnde riksdagsledamot skriver i en debattartikel i Borås Tidning (24/11) om att Moderaterna minsann inte har något att skämmas för. I debattartikeln skriver han bl.a att högern var för allmän- och kvinnlig rösträtt, folk- och tjänstepension, semester för vanligt folk, allmän sjukförsäkring mm. Vad han missade var att hans partisekreterare redan hade gjort dubbla pudlar och erkänt att Moderaterna hade försökt att ändra historien.

Moderaternas meriter de senaste hundra åren är en katalog över ihärdigt motstånd mot alla viktiga sociala reformer och framsteg vad gäller mänskliga rättigheter och reformer för arbetare.

Däremot utelämnar Jan Ericsson att Moderaterna säger ja till inhuman sjukförsäkring, omänsklig flyktingpolitik, sänkt A-kassa och sjukförsäkring mm. Han nämner inte heller att moderaterna inte stod på apartheidmotståndets sida.

Jag hyser inga tvivel på att Moderaterna idag är för demokrati och allmän och lika rösträtt. Självklart är det så, men det är inte värdigt en företrädare för ett parti, som en gång stod på fel sida i rösträttsfrågan och alla de andra frågor som de vill att vi ska glömma bort, att försöka ta åt sig äran för det andra åstadkom genom decennier av slit.
.

Inga kommentarer: