torsdag 24 november 2011

Om Borg är bäst - vad är då sämst?

Det är naturligtvis på sin plats att faktiskt gratulera Anders Borg till att blivit utnämnd till EU:s främsta finansminister. Ett faktum som naturligtvis den moderatstyrda regeringen kommer att göra stor affär av. Visserligen är inte konkurrensen imponerande men ändå - ett grattis är på sin plats.
Anders Borg är en teknokrat som rekryterades av Moderaterna från bankvärlden. På det sättet är Sveriges finansminister att likna vid Greklands och Italiens numera tjänstemannaministrar.

Anders Borg har lärt sig från det katastrofala misslyckandet som Carl Bildt ministären utförde. Att sköta finanserna är ytterligare en från socialdemokraterna stulen metod. Det var saneringspolitiken och Göran Persson som ledde till det finanspolitiska ramverket som gett oss goda finanser.

När nu gratulationerna är levererade måste ett par omständigheter presenteras.

  • Trots att ett antal borgerliga tyckare hävdar motsatsen så ärvde regeringen 2006 ett Sverige med offentliga finanser i balans och ett Sverige med låg skuldsättning. Det var helt enkelt ett dukat bord. Det var såpass väldukat att Moderaterna kunde sänka inkomstskatten med 100 miljarder utan att misären kom krypande in på medelklassen.

  • Svenskt bankväsen har inte varit särskilt inblandad i bankverksamhet i Sydeuropa. Det är viktigt med tanke på svensk ekonomi just nu.

  • Anders Borg har haft tur eftersom de baltiska länderna, där svenska banker var involverade, kramade ut det sista av sin befolkning i ett fruktansvärt stålbad. Det räddade de svenska bankerna och räddade Anders Borg från att få problemet i knät.


Det är naturligtvis inte fint av mig att påminna om att verkligheten för den allra bästa finansministern är massarbetslöshet, eftersatta investeringar i järnväg, vägar och utbildning. Verkligheten är ett Sverige där stora delar av den svenska befolkningen lever utan välfärdens trygghet. Verkligheten är en vårdapparat som krackelerar. Och verkligheten är ett Sverige som slits sönder och blir alltmer ojämlikt.

Kanske inte så mycket att slå sig för bröstet för, när man tänker efter! Om detta är bäst så vågar jag inte tänka på sämst.


DN  , SvD , Expressen , Aftonbladet,
Fredric Kjellberg , Leinesblog ,

5 kommentarer:

M. E. sa...

noterar att frankrike var trea förra året, rasat mer än tio platser i år

Anonym sa...

Borgarna har styrt i fem år, men sossarna ska alltså ha kredd för det som är positivt idag.

Samtidigt styrde borgarna tre år efter att ha fått en ekonomi i fritt fall av sossarna. Men då är det plötsligt inga ord om vilket ansvar sossarna hade för det dåliga läget 1994.

Barnsligt och genomskinligt!

Anonym sa...

Perssons saneringsmyt !

Forskningen har kommit till andra slutsatser, kanske Perssons sanering kan flyttas till avdelningen " historieförfalskning ".

http://www.dn.se/ledare/kolumner/perssons-saneringsmyt

Anonym sa...

Guldstjärna för Borg?

Lånekrav för krisländer.

Skär i trygghetssystem och offentlig sektor, sälj statlig egendom.

Johnny sa...

Borg har inte sänkt skatterna på arbete tillräckligt, dvs tagit bort löneskatten på 30-55% och momsen på 25% samt sänkt arbetsgivaravgiften från 32% till 20%. Har inte tagit bort skatten på 30% på kapital, har inte sänkt bolagsskatten från 26% med 30% skatteavdrag till 20% med 50% skatteavdrag, har inte sänkt och höjt momsen till 20%. Sverige behöver 0-20-20-20 i skattesystem och inga avdrag som felallokerar resurser.

Världens största och dyraste ofantliga sektor måste slaktas från 50% av BNP till max 30% för att resurser skall föras över från den improduktiva offentliga sektorn till den produktiva privata sektorn.

Sverige måste få direktdemokrati med beslutande folkomröstningar i alla frågor som i Schweiz.

(S) har världens chans att föra en bra politik för Sverige med låga skatter på arbete för att öka konkurrenskraften mot omvärlden, samt direkt demokrati. Vad väntar de på?