onsdag 16 juni 2010

Är skattereduktion något att vara stolt över?


I dagens (16/6, tyvärr finns den inte på nätet) Borås Tidning har ett antal företagsledare från fyra olika städföretag med hushållsnära städning som specialitet skrivit en debattartikel. De avslutar med att de är fasligt stolta över en bransch med sådan sagolik tillväxt som skapat så många riktiga jobb. Som att det inte var riktiga jobb innan den orättvisa reformen. Därefter frågar de sig vad motståndarna till Rut avdraget har att vara stolta över?

I debattartikeln åberopar de fyra företagarna en rapport från Almega (en branschorganisation) som bygger på antaganden och tro.


Frågan var - vad vi som vill avskaffa Rut har att vara stolta över. Tjaa, varför inte svara på det:

Vi är stolta över att vi är mot att skattebetalarnas pengar används till dem som redan har så mycket resurser att de kan betala sin egen städning. Vi är stolta att vi vill använda våra gemensamma resurser till vår gemensamma välfärd istället.


Vet du att skattereduktionen för hushållsnära tjänster användes 2009 av följande inkomstkategorier:
De med en månadslön över 40 000 kr=96,7 procent, de med en lön över 30 000 kr=3 procent, de med en lön under 30 000 kr=0,003 procent.


Enligt fackförbundet Kommunal tjänar deras medlemmar som är anställda inom branchen mellan 16 000 och 19 000 kronor för heltid, med ett genomsnitt på cirka 17 000 kronor i månaden. Hon (eller undantagsvis han) får då ut i snitt 77 kronor i timmen netto. För att köpa en timmes tjänst för 175 kronor måste hon alltså själv arbeta i 2,5 timmar. Hon städar hellre själv sin bostad efter jobbet eller går ner i arbetstid.

Vi är stolta över att, när vi vinner valet, kunna ta bort en så djupt orättvis reform. I möjligheternas Sverige finns inte plats för orättvisa reformer.

Men frågan kvarstår: vad har dessa fyra företagsledare att vara stolta över? Det kan naturligtvis vara en mängd olika saker men de kan rimligtvis inte vara stolta över en bransch som tydligen enbart kan överleva med hjälp av skattereduktioner, inte bara tillfälligt utan för all framtid!

Inga kommentarer: