tisdag 1 juni 2010

Sverigedemokrater, ett stort skämt!

Sverigedemokraterna släppte för första gången en skuggbudget igår. Den gjorde skäl för namnet genom att hamna just i skuggan av gårdagens händelser.

Men om man läser deras budget så är det en enda lång läsning av deras önsketänkande. Pensionärerna ska få sänkt skatt. A-kassan ska höjas likaså sjukförsäkringen och föräldrapenning. Samtidigt skall rättsväsendet få höjda anslag. De vill behålla jobbskatteavdraget och RUT-avdraget skall göras mer fördelaktigt.

65 miljarder skall satsas på välfärden. Men hur ska detta finansieras? Jo, det är ingen vild gissning att pengarna ska tas på invandringen. Asyl- och anhöriginvandringen ska minskas med 90 procent.
Det är också ett ödets ironi att SD samma dag som de fruktansvärda händelserna utanför Gaza skedde presenterar en budget med kraftigt minskat bistånd.

SVT skriver att:
Enligt Jan Ekberg, professor i nationalekonomi i Växjö finns det allvarliga brister i Sverigedemokraternas sätt att räkna. Enligt Jan Ekberg brister det särskilt i beräkningarna på intäktssidan där SD räknat med att endast tio procent av invandrarna som kommer hit får ett jobb och att sedan 90 procent av de som får ett jobb tränger undan svenskar på arbetsmarknaden.

Enligt Ekberg har inte SD några belägg för sin uträkning. De hittar bara på.
SD är i grunden ett populistiskt parti som enbart är skrattretande. Folk är inte dummare än att de ser igenom dessa lycksökare.

Läs gärna vad Stefan Wikén och Martin Moberg har skrivit om gycklarna.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag minns Ingvar Carlssopn som på 1:a maj 1994 lovade att en s-regering skulle höja A-kassan till 90 %. När dom vann valet så blev det inget av det. Det är alltså inte bara SD som lovar och ev inte håller.

Anonym sa...

Om man tar 65 miljarder från de sociala turisterna och lägger denna summa på välfärden, är inte det OK för dig. Jag trodde socialdemokrater ville ha bättre välfärd, inte bara för nomenklaturan.

Kent sa...

Även om man skulle helt bortse från undanträngningseffekt (vilket är helt orimligt) och alltså sätta dne till noll kronor, skulle vår besparing endast minska med 700 mkr.

Istället för en besparing på 78 miljarder skulle den alltså hamna på 77,3 miljarder.

Men så långt orkade varken ni eller Ekberg läsa, eller hur?

Så om detta är den kritik ni orkar dra fram ligger ni risigt till.

Anonym sa...

(s) har absolut ingen trovärdighet när det gäller att lägga en skuggbudget!! Kommer ni ihåg när Mona gjorde samma sak och sedan erkände öppet att deras skuggbudget bar rent önsketänkande, och inte baserad på verklighetens ekonomi..

Danmark redovisar son kostnad för invandring till 40 miljarder SEK, nederländerna till 70 miljarder... KSverige har sex ggr högre invandring än danmark, och tre ggr hägre än Nederländera. Vor slutsumma borde då rimligtvis hamna runt 200+ miljarder. Tilläggas skall då också att Sverige har generösare bidragspolitik, vilket i praktiken innebär att vi ligger långt över 200 miljarder!!

Micke sa...

Underskatta inte populister. Även om Sd är ett skämt så lär vi få leva med dessa gycklare i Riksdagen efter nästa val. Alla etablerade partier har för länge sedan övergett de svaga i samhället och Sd:s propaganda kan gå långt hos dessa grupper, oavsett hur många svarta hål som finns i Sd:s "skuggbudget".

Anonym sa...

"Undarträngningseffekten" visar sig inte enbart på arbetsmarknaden..
Alla våra sociala turister ska ju bo nånstans också.
100 000 nya fall per år lär väl behöva minst 20 000 lgh, per år.
Med tanle på att svenska bostadsbyggandet är mer än lågt så är det knappast oskäligt att gissa att dessa nya tar de billigaste lgh och då får svenska ungdomar som vill lämna hemmet istället bo kvar.

//ER