torsdag 26 maj 2011

Ditt alternativ till BT! Om Huliganer.


Ibland sammanfaller Borås Tidnings ledaråsikter med mina åsikter. Dagens ledare i Borås Tidning är ett exempel på detta.

För en månad sedan var alla överens om att fotbollsvåldet måste bekämpas. När Syrianska spelade mot AIK fick matchen avbrytas när några dårar kastade knallskott som nästan träffade fjärdedomaren.
I tisdags var det dags igen. MFF spelade mot Helsingborg i Malmö och matchen hade alla möjligheter att bli en sån där magisk kväll och match. Då hände samma sak igen. Denna gång höll knallskottet på att träffa Helsingborgs målvakt. I samma ögonblick hade en, hör och häpna, blådåre kommit in på plan och försökte överfalla målvakten Per Hansson. Enligt uppgift är denne, Skånes mest hatade man och med polisskydd, även den som kastade knallskottet.

Så här kan det inte få fortsätta. Det kommer att bli svensk klubbfotbolls död. Publikens säkerhet måste garanteras.


Självklart måste lagstiftarna ge klubbarna möjlighet till ett register över dem som har tillträdesförbud till matcherna. Anmälningsplikt i polisstation vid matchstart är också ett behov. Men det räcker säkert inte. Jag är förvånad att människor får maskera sig på matcher – det borde naturligtvis inte få förekomma.
Men kontrollen över huliganerna kan inte enbart läggas på supporterklubbarna även om de kan se till att hålla rent i sina led.

Men precis som Borås Tidning skriver i sin ledare måste Sveriges regering och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) samt justitieminister Beatrice Ask (M) ta ett mycket större ansvar.


Andra som skriver om läktarvåldet är Högbergs tankar (S), Roger Jönsson (S), Thomas Böhlmark (M) och Hannes Hervieu (C)bland många, många fler.

Inga kommentarer: