torsdag 5 maj 2011

Folkomröstning i Storbritanien i dag.


Dagens folkomröstning i Storbritanien kommer naturligtvis även att fungera som en förtroendeomröstning för Torys och dess ledare David Cameron men även för Liberaldemokraternas ledare och Storbritaniens vice premiärminister Nick Clegg.

En folkomröstning om det engelska valsystemet (AV, Alternative Vote) ingick som ett av kraven från Liberaldemokraterna för att rädda Cameron och Torys vid förra valet.

FAKTA

”Vad de brittiska väljarna får välja mellan är dagens system där den partiföreträdare som vinner en valkrets – det finns lika många valkretsar i Storbritannien som det finns säten i parlamentets underhus – är den som utan konkurrens står som vinnare av hela valkretsen. Det systemet kallas FPTP (First Past the Post) och har, i alla fall traditionellt, gynnat något av de största partierna Tories (konservativa), Labour (socialdemokrater) och, de senaste 20 åren, Liberal Democrats (liberaler) samtidigt som det har hållit allt vad småpartier heter utanför (vid parlamentsvalen 2005 och 2010 gick var tionde röst till något annat än de tre stora partierna).”

Alternativet till detta kallas AV (Alternative Vote). I detta system graderar den röstande partierna i valkretsen. Detta ger tvåan, trean och fyran i en valkrets ett visst inflytande. En del anser att detta är mer rättvist än Storbritanniens nuvarande ”the winner takes it all”-system. Australien har ett AV-system.
Torys kommer att rösta nej till ett nytt system och Labour samt Liberaldemokraterna väntas rösta ja till ett AV- system.

Inga kommentarer: