tisdag 20 maj 2008

Hemmafrureform

Idag kan vi gratulera kristdemokraterna för att de fått igenom ett av sina vallöften från valrörelsen. Ett av tre är ju inte så dåligt.
Nu har arbetslinjen brutits och ett nytt bidrag har införts. Jublar gör de kvinnor som redan har valt att vara hemma med sina barn på heltid. De får nu ett bonusbidrag till försörjningen och deras män får behålla sina hemmafruar som inte går ut i arbetslivet. Egentligen är de, enligt moderaterna, en del av utanförskapet. Det gynnar också kristdemokraternas mossiga familjepolitik att införa en hemmafrureform.

Vad inte kristdemokraterna berättar är att detta kostar. Det kostar för förskolan eftersom de kommuner som inför eländet får betala det hela själva. Enligt Sveriges kommuner och landsting kommer det att kosta ca 3,5 miljarder kronor/år. Det blir 3 500 000 000 svenska kronor eller 35 miljoner i lilla Borås. Det kan översättas till ungefär 100 st förskolepedagoger. Självklart kommer det att göra skillnad i förskoleverksamheten!

Vi återkommer när den kristdemokratiskt påverkade moderatstyrda regeringen återkommer med förslaget efter sommaren. Vi har ca 80 procent av Sveriges befolkning bakom oss enligt en undersökning gjord av LO idag. Inte vill de bli överkörda.

För ö, vrigt får jag erkänna att den moderatstyrda regeringen i Borås haede rätt avseende Pinocchio. Jag tittade i en kartbok idag och, hör och häpna, Borås fanns på kartan.

3 kommentarer:

Watchlar sa...

Varför detta förakt mot dem som väljer att vara hemma och ta hand om sina barn? Utför de inte ett nog så viktigt arbete? Varför skall de som väljer att låta sina barn tas om hand av ”förskolepadagoger” skattesubventioneras men inte de som väljer att ta hand om barnen själva?

Tomas Gustafson sa...

Jag föraktar inte dem som väljer att vara hemma med sina barn. Jag anser dock att de människor som annars har pengar till att välja att vara hemma - inte ska belönas på bekostnad av dem som väljer arbetslinjen.
Det finns två partier i svensk politik som anser att femtiotalets familjesyn med en hemmafru är den bästa tid som funnits. Det är kristdemokrater och sverigedemokrater som anser det. Vilket parti befinner sig signaturen watchlar sig ideologiskt i?

Watchlar sa...

Jaha, så att ta hand om barn är ett arbete bara om det inte är ens egna barn man tar hand om? Annars är man tydligen "hemma" på "bekostnad" av andra.

Den som väljer att ta hand om sina egna barn skall ha samma ersättning som det kostar att låta kommunen sköta det. Den som låtar andra ta hand om sina barn skall ju inte belönas för det!

Det är irrelevant vad Kd, Sd eller någon annan tycker i frågan, det som är viktigt är vad de enskilda föräldrarna själv tycker. Vill någon ta hand om sina barn skall de få samma "subvention" som om de väljer att lämna bort barnen.

Totalitära kommunistregimer brukar anse att barn tillhör staten och skall uppfostras i offentliga instutioner till lydiga tjänare i socialismens tjänst. Om de uppfostras av föräldrarna finns ju risken att de får "osunda" och "småborgerliga" värderingar av dessa. Vilket ju snarast leder till frågan var DU befinner dig ideologiskt ...