fredag 23 maj 2008

Ny kärnkraftsomröstning?


Då jag i dagens GP läser en artikel om Harrisburgsolyckan(inte funnit den i digital form) rullar funderingarna igång. Artikeln handlar om att folk glömt och att det nu planeras nya kärnkraftsbyggen i USA.
Haveriet 1979 på kärnkraftverket Three Mile Island i Pennsylvania var den direkta orsaken till att det faktiskt blev en folkomröstning om kärnkraften i Sverige. Haveriet skedde 7 år före Tjernobylhaveriet. Det var Harrisburgsolyckan som var orsaken till att Tage Danielsson levererade sin fantastiska monolog om sannolikheten. Läs den.

Haveriet innebar att utvecklingen av reaktorer i USA under trettio år stannade av. Bland miljöaktivister har kärnkraften varit som ett rött skynke både här i Sverige likväl som i USA. Men, nu är det snart 30 år sedan haveriet i Harrisburg skedde och 22 år sedan det betydligt allvarligare haveriet i Tjernobyl. En generation som upplevde detta har dött och en generation har knappt hört talas om det. Och det byggs kärnkraftverk som aldrig förr på jordklotet i takt med att klimatfrågan ökat i betydelse.


Folkomröstningen i Sverige, 1980, blev i högsta grad en knepig historia utformad med en i sista stund instoppad tredje fråga. Därför blev frågorna Ja till kärnkraft och Nej till kärnkraft och i sita stund den diffusa frågan, ja nu men med ansvarsfull avveckling. Valresultatet blev följande:

Röstberättigade: 6 321 165

Andel som deltog: 75,7%

Alternativ 1: 18,9%

Alternativ 2: 39,1%

Alternativ 3: 38,7%

Blanka: 3,3%

Ogilitiga: 3 153

Som läsaren ser blev valet jämnt mellan alternativ 2 och 3 men inget alternativ fick över 50 %. Dock sågs båda alternativen 1 och 2 som ja-alternativ medan 3 var ett nej alternativ.


Den moderatstyrda regeringen har stoppat undan frågan till valet 2010. Det skall bli intressant att se om den blir en valfråga eller om folkpartiet fegar ut.

1 kommentar:

Christoffer Willenfort sa...

Ett viktigt argument för ny kärnkraftsomröstning är att det finns fler personer idag som inte fått vara med som beslutet än som fått vara med om beslutet.

Sen ska vi tänka på att även i sverige så fick man inte prata kärnkraft, vi hade länge den så kallade tankeförbuds lagen som förbjöd beräkningar på att uppföra kärnkraftverk i sverige. och eftersom vilka beräkningar som helst om kärnkraft enkelt kan överförast till svenska förhållanden, så blev det ett defacto förbud för kärnkraftsforskning.