torsdag 14 augusti 2008

Friskola till varje pris

Landets kommuner ska inte ha något inflytande över etableringen av fristående skolor. Moderaternas utbildningskommitté vill sätta stopp för kommunpolitikernas möjlighet att säga vad de tycker och påverka möjligheterna för att starta den planerade friskolan. Men moderaterna vill också ge möjlighet för att underlätta avknoppningar och göra det möjligt för friskolor att överklaga och pröva ersättningens storlek. Dessutom föreslås tuffare kontroll av friskolor som ska få besök av statliga inspektörer redan första året istället för som nu inom en treårsperiod. Den kontrollen ska ske i efterhand och inte som jag tycker innan de startar sin friskola.


– Man frågar inte Konsum om de vill att Ica ska få starta, motiverade Mats Gerdau.

Gerdau är mer än lovligt naiv för att vara någorlunda vuxen. Onelinern är bländande, men han missar poängen. Konsum har inte ansvaret för livsmedelsförsörjningen i en kommun. Dessutom är Konsum ett dåligt exempel eftersom det inte finns några kvar i våra trakter, alla är nedlagda. Kunde bli lika med kommunala skolor.

Att få tillstånd att driva en friskola med 300 elever är inte som att få tillstånd att driva en salladsbar. Det är unga människors utbildning och säkerhet det handlar om, då kan å man inte få starta en skola utan att någon granskat ansökan seriöst. säger Marie Granlund, skolpolitisk talesperson för socialdemokraterna.Redan idag är det alldeles för lätt att starta en friskola, och kommunen - som fått medborgarnas uppdrag att ta ett helhetsansvar för alla elever - har inte särskilt mycket att säga till om. Moderaternas förslag innebär att det ska få poppa upp två-tre skolor bara några månader innan skolstart. Det finns inte en chans för vare sig rektorer eller politiker att använda folks skattepengar effektivt om förutsättningarna kastas helt upp och ned och det inte går att planera elevunderlaget. Och inte minst visar förslaget hur oseriösa moderaterna är.

Eller vad tycker folkpartiet och Anne-Marie Ekström och Anna Svalander i Borås. Borde vara moraliskt av er att svara tycker ni som moderaterna gör? Så här tycker andra ledande folkpartister.Och andra bloggare tycker så här: Yazdanfar och Krassman.

Inga kommentarer: