tisdag 12 augusti 2008

Regeringen gynnar fuskare

Samtidigt som den moderatstyrda regeringen jagar sjuka, föräldralediga och arbetslösa med blåslampa eftersom de utgår från att alla i den gruppen är fuskare avskaffar de revisionsplikten för småföretagare.
Där skall det inte kontrolleras, minsann.

Skatteverket tror att fusket bland småföretag är utbrett-Det är en väldigt hög andel fusk bland småföretag jämfört med större företag och privatpersoner. Det kan bero på att det ofta är ägaren som själv styr och leder företaget, och ofta ligger den privata plånboken nära företagets. En annan förklaring är att många verkar inom branscher där kunderna betalar kontant, och då är det enklare att stoppa undan svarta pengar, säger Günter Björklund, revisionschef på Skatteverket.

På ekobrottsmyndigheten kommer 10 procent av alla brottsanmälningar från revisorer. 2006 var det 321 stycken. Ofta är de väldigt välgrundade och leder till brottsutredning.- Vi tror också att revissorn har en preventiv effekt, bara att man känner till att revisorn kan göra en anmälan gör att man avstår från brott. Utan revisorsplikt kan man befara att den oaktsamma brottsligheten kommer att öka, säger Katarina Holmberg, verksjurist på eko brottsmyndigheten.

Den kontrollen kommer man att ta bort medan regeringen samtidigt hetsar mot dem som är arbetslösa eller sjuka. Det visar sig att regeringen gynnar fuskande småföretagare på bekostnad av dem som är ärliga. Och varför de tycker så illa om sjuka och arbetslösa är en gåta.

Du kan läsa om det här.

Andra som skriver om regeringens urskillningslösa jakt: Eva Hedesand-Lundqvist och Claes Krantz.

1 kommentar:

Anonym sa...

håller med dig. Nu kommer det i och för sig bli regeringsskifte nästa val och frågan är egentligen hur stor skada den nuvarande regeringen hinner åsamka Sverige. Revisionsplikten är bara delvis till för företagaren. En revisor är (jag är revisor) bland annat statens förlängda arm och har bland annat att tillse att redovisningen är rätt så att rätt skatter debiteras. Företagaren får finansiera denna kostnad istället för samhället. Försvinner revisionsplikten enligt regeringens tandlösa förslag kommer allmänningen få betala mer.