måndag 22 augusti 2011

Visioner om ett bättre samhälle!


Fredrik Reinfeldt valde att sommartala i Gustavsberg på Värmdö. Det mest använda ordet som Fredrik Reinfeldt använde är ansvar. Fredrik Reinfeldt förklarade att då han tar ansvar gäller det att prioritera.

Då blir jag verkligen nyfiken. Väljer han att lägga pengarna på att utrota barnfattigdomen? Eller på att säkerställa att det finns tillräckligt med personal inom omsorgen, eller kanske på att investera i järnvägen?

Nej. Det är inte Reinfeldt. Han väljer i stället att lägga pengarna på att halvera restaurangmomsen. Kostnad: 5,6 miljarder. Han uttrycker att det ska skapa nya jobb som främst ska gå till ungdomar. Varje jobb kostar då 1,5 miljoner kronor. Inte speciellt ansvarsfullt, eller hur?

Jag funderar på hur många nya jobb i välfärden som dessa pengar skulle kunna skapa.

Men de 5,6 miljarderna kan lika gärna gå direkt ned i krogägarnas egna fickor. Vem säger nej till en sådan skänk från ovan.

Håkan Juholt valde att tala i Västertorp och det fanns tydliga skillnader mellan Juholt och Reinfeldts tal. I Juholts tal fanns exempel på hur politik kan användas som styrmedel för ett rättvisare samhälle. Det handlade bland annat om att lagstifta om att nya bostadsområden alltid måste innehålla en blandning av hyresrätter och borätter, och om förbud att vinster i välfärden försvinner till skatteparadis.

Det är självklart att vi måste vara ansvarsfulla när det gäller statens finanser. Men politik måste handla om så mycket mer. Visionen om ett bättre samhälle, och hur vi genom politiken förverkligar den visionen. Det finns ett alternativ till orättvisa, klassklyftor och utsortering av människor. Ett alternativ till Alliansens moderata politik. Vår vision är att att vi kan bygga ett bättre samhälle, tillsammans.

Det är äkta ansvarsfull politik.

Borås Tidnings ledarskribent tycker, inte förvånande, att Reinfeldt´s tal var lysande och att Håkan Juholt är ansvarslös. SvD anser att Håkan Juholt vann retorikslaget. Kent Persson (M) ser socialism i socialdemokratin. Sebastian Stenholm inser att Håkan Juholts visioner ska balanseras i en budget. Martin Moberg skriver om socialdemokratins an(s)varstagande och om social demokrati.

Inga kommentarer: