tisdag 23 oktober 2007

Idrott och politik

Jag hade förmånen att bevista det seminarie som FN-förbundet höll idag på konserthuset i Stockholm. Det var sjunde året som FN förbundet arrangerade ett seminarie dagen innan FN dagen. Årets tema var FN och Kina.


Dagen innehöll ganska mycket diskussion om att organisera om FN- dvs framför allt att få de länder som kan nyttja vetot att använda det så lite som möjligt. Diskussionen innebar också att begränsa antalet länder i säkerhetsrådet.Vid samma tillfälle fick folkpartiets, Birgitta Olsson, utmärkelsen årets FN vän.Motiveringen löd:

Birgitta Ohlsson är en sann multilateralist och FN-vän. Hon driver frågor med kompetens, engagemang och stort civilkurage. Man kan alltid räkna Birgitta Ohlsson som en aktiv och färgstark debattör, oavsett om det gäller kritik av FN:s sanktionssystem, krav på mer stöd från FN till burmesiska parlamentariker, stöd till ökad FN-närvaro i Darfur eller svenskt bistånd till olika FN-organ. FN bör ha kritiska och konstruktiva vänner. Birgitta Ohlsson är både och.”Andra pristagare har varit bl.a Jan Eliasson.Men till alla dem som säger, beträffande OS och Kina, att idrott och politik inte hör ihop vill jag bara säga. Historien har visat att den är naiv som inte ser att nationer använder idrotten för att föra politik.Berlin 1936 till Beijing 2008.

Inga kommentarer: