måndag 29 oktober 2007

En ny skatt

Den statliga fastighetsskatten på bostäder avskaffas från och med 2008 och ersätts med en kommunal fastighetsavgift, enligt en proposition som idag överlämnas till riksdagen.
- Skatt ska betalas efter förmåga när man har pengarna i handen. Därför tar vi bort den oförutsägbara och orättvisa fastighetsskatten. Reformen är finansierad inom bostadssektorn och påverkar inte utrymmet för till exempel välfärdssatsningar, säger finansminister Anders Borg.

Men han säger inte hela sanningen. Reformen plockar in ca 16 miljarder genom att några får betala mycket mindre och andra får betala mycket mer än de anat. Ungefär 240.000 hushåll får betala mer än tidigare. Var det detta som Kristdemokraterna lovade innan valet? Tycker Villaägarna att de är nöjda?

Tjugefem miljarder drog fastighetsskatten in till oss alla medborgare att användas till välfärd. Borgs fastighetsskatt drar in 16 miljarder då fattas 9 miljarder. Dessa pengar drar Alliansen in genom att lura människor som begärt uppskov och fått detta. Nu får de, helt plötsligt, betala ränta på hela beloppet som de begärt uppskpov med. Det är oavsett vad man tycker om möjligheten till att få uppskov med att betala skatt- oärligt. Ett antal människor kommer nu att presenteras räkningar som de överhuvudtaget inte har räknat med.

Det som gör mig mesat förbannad är att valet var så jämnt och det kan mycket väl vara fastighetsskatten som fällde utslag.

Borgarna vann valet genom att vara oärliga och ljuga om en makeover av fastighetsskatten.

FY!

Inga kommentarer: