onsdag 10 oktober 2007

Kommunal fastighetsavgift =skatt

Regeringen måste låta ett förslag som att ändra fastighetsskatten till en kommunal avgift gå genom lagrådet för göra en prövning av om regeringen följer lagen. Regeln finns för att regeringen inte ska ha alltför bråttom med att genomföra sina förslag.
Lagrådet ger regeringen häftig kritik- kritiken gäller dels den retroaktiva räntebeläggandet på de uppskov som redan har beviljats. Om schablonintäkten säger lagrådet "att kalla det för intäkt är naturligtvis att komma en bit från sanningen". De säger också att "prefixet schablon antyder också att intäkten inte är reel utan konstruerad".

Men den verkliga kritiken är hur den moderatledda regeringen använder sin egen variant på det svenska språket sk nysvenskan. Regeringen hävdar att de avskaffat fastighetsskatten och istället infört en kommunal fastighetsavgift. Lagrådet skriver att " det är angeläget att en pålaga som de facto utgör en skatt också benämns skatt". Tji fick kristdemokraterna!

Regeringen och kristdemokraterna kan inte hävda, med trovärdighet, att fastighetsskatten slopats. Fastighetsskatten är kvar! Var är Villaföreningen?

Inga kommentarer: