fredag 9 maj 2008

Borås ett Norge mitt i Sverige?

I dagens BT fanns ett debattinlägg från något som kallar sig "Folkrörelsen Nej till EU i Borås". Frågorna som uppstår blir: är det en folkrörelse bara i Borås? och skall Borås vara EU-fritt? Skall Borås vara ett Norge mitt i Sverige? Finns det en folkrörelse i Svenljunga och Tranemo oxå? Frågorna hopar sig.

12 kommentarer:

Lennart Andreasson ( V ) sa...

Jag har läst inlägg underskrivna med "socialdemokraterna i Borås", finns dom bara i Borås?

Du kan vara lugn Tomas. Nej till EU är en riksomfattande folkrörelse som inte vill ha några överförmyndare i Bryssel, som bygger murar mot resten av världen. Vi vill samarbeta globalt istället för att syssla med navelskåderi i ett begränsat närområde.

När du har förstått vad EU innebär är även du välkommen in i folkrörelsen!

Anders Nilsson sa...

Hoppsan! Det är tur att det bara fins en sanning. Så att man slipper täka själv.

Anders Nilsson sa...

Och det stavas "finns" och "tänka". Så går det när inte ens tangenterna rättar in sig i ledet, Lennart Andreassons led. För resten vill du höra en rolig Honecker-historia?

Lennart Andreasson ( V ) sa...

Problemet, Anders, är att jag varken vill gå i ledband eller tvinga några andra att göra detsamma. För mig är EU för mycket ledband!

Kör gärna en Honecker-historia!

Anders Nilsson sa...

Hej
Jo det var så att det var en särskilt vacker dag och Honecker var uppe med solen och Honecker sa God morgon Sol och solen svarade lydigt God morgon Herr Honecker. Likadant var det mitt på dagen, God middag Sol och God middag Herr Honecker och så gick dagen. På kvällen var Honecker trött och tog på sig pyjamasen, rättade till kudden och gick till sängs, men först sa God Natt Sol. Men det hördes ingenting och Honecker steg upp, tillkallade sin rådgivare och krävde besked. "Solen skiter nog i det nu när den är i väst."

Ja ja så där medels bra kanske men det var det som vi roade oss med i Östtyskland på 80-talet.

Men åter till politiken - hur tänker du dig det globala samarbete då att det skall se ut organiseras osv? För internationalister är vi ju bägge två antar jag.

Lennart Andreasson ( V ) sa...

Jag vill se ett samarbete mellan alla länder som uppfyller kraven på demokrati och mänskliga rättigheter, ett samarbete som inte reser murar mot omvärlden.

Jag vill inte se marknadsliberalismen inskriven i några fördrag. Folk i alla länder borde självfallet få välja sin inriktning på den ekonomiska politiken själva, annars är de satta under förmyndarskap. Valet måste ju kunna göra skillnad!

jag vill se en politik som utformas i överenskommelser mellan självständiga länder. Varken DDR eller EU uppfyller dessa elementära krav, enligt min uppfattning.

Anders Nilsson sa...

Ja, det kan nog vara klokt det du säger. Men å andra sidan, vad är egentligen länder? Gränser har flyttats och ritats om genom historien. Det som vi idag ser som ett land kan i morgon vara 5 och tvärtom. Vissa länder existerar etniskt rena, andra är en blandning av allt och alla, en del folk har inget land överhuvudtaget och språk är inte heller kittet, ja för mig är nationalstaten som den ser ut idag en ganska sentida konstruktion som har haft sitt berättigande men jag vet inte om den har det längre.
Därför tycker jag att EU kan vara värt att pröva, inte minst nu efter alla utvidgningar. Turkiet skall med förstås, vad som händer med medelhavsländerna är också spännande. Unionstanken har många möjligheter. Och risker givetvis. Att marknaden har varit den mest och bäst fungerande fördelningsmekanismen är nog omöjligt att förneka. Inte heller perfekt, men jämfört med kolonialism, imperialism och kommunistisk planekonomi så tycker jag nog att marknadsekonomin är lika självklar som demokratin i ett samhälle som skall tjäna folket. Det är ju slående hur enkelt en planekonomi kan integrera rovkapitalismens värsta uttryck. Vi såg det i Sovjet och de forna öststaterna och vi ser det i Kina och Burma idag. För folken i dessa länder är det ju vi som är deras livlinor, genom internet och fri rörlighet bla.

Det är komplicerat det här.

Lennart Andreasson ( V ) sa...

Jag säger inte att jag vill ha en kommunistisk planekonomi, jag vill överlåta åt befolkningen att välja. Ibland blir det väl svart och vitt när man talar om ekonomiska system. Det finns väl egentligen bara blandmodeller, ingen marknad utan planekonomiska inslag, inte heller planekonomi utan marknadsinslag.

Du skriver at du inte vill ha imperialism, men vad står egentligen dagens globalisering för om inte imperialism. Tänker man på västerländska storbolags krav på avreglering av vattenförsörjningen i tredje världen mår man bara illa.

När det gäller rovkapitalismen i öst är det inte heller upplyftande. Nationsgränser förändras visserligen men jag tror ändå att det behövs någon form av administrativa enheter, kalla det vad du vill.

Ett problem med EU är att de olika länderna skiljer sig åt då det gäller att efterleva direktiven, vi är präktiga Lutheraner som följer alla direktiv till punkt och pricka - andra bryr sig bara om det som passar dem. Det innebär en stor konkurrensnackdel för oss präktiga.

På onsdag kl 19.00 kommer Eva-Britt Svensson, EU-parlamentariker för (v), till Blå Rummet, Sturegården, Sturegatan 45. Hon är inbjuden av Nej Till EU och kommer bland annat att tala om det nya Lissabonfördraget. Det kommer säkert att finnas tid för att ta upp även andra frågor som berör EU. Eva-Britt är engagerad och påläst och är duktig på att göra komplicerade frågor begripliga. du är givetvis välkommen dit - oavsett vad du har för uppfatning i EU-frågan. Möt gärna upp!

Anonym sa...

För den som är intresserad av Lissabonfördraget finns det även möjlighet att delta vid en genomgång av fördraget i Göteborg.
Folkets Hus den 19 maj då Lars Danielsson förklarar. Lars har ju varit med sedan redan 2000 när man först började diskutera nya stadgar för att få samarbetet att flyta bättre medlemsländerna emellan.
Lennart som är så mycket emot EU som idé torde vara intresserad av ett fördrag som innehåller en utgångsklausul.

Lennart Andreasson ( V ) sa...

Det är väl på tiden att man tar fram en utgångsklausul, pinsamt att inte den funnits med från början. Jag är inte emot samarbete, jag vill bara inte omyndigförklaras. EU är tyvärr främst ett projekt för att tillvarata kapitalets intressen. Jag har ärligt talat svårt att förstå hur socialdemokraterna kunnat lägga sig så platt.

Anonym sa...

Jag vet att Vp framförallt vill gå ut ur EU - samarbetet och kanske vill ha det samarbetet med hjälp av FN? (även FN behöver regler för att kunna fungera ordentligt. Du tycker kanske att vetorätten hindrar?)Det är ju OK. VP har varit tydliga med det hela tiden. Att sedan, för att nå sina mål, hela tiden så fort en förändring föreslås ropa på folkomröstning är ju egentligen bara löjligt och transparant. Att dessutom via föreningen "Folkrörelsen Nej till EU" fara med osanning när det gäller fördraget blir ju bara pinsamt.
Nej var ärliga och arbeta för att Sverige skall gå ut ur EU och samarbeta, i brist på Warzawa-pakt, med Norge i så fall.

Lennart Andreasson ( V ) sa...

Att samarbeta globalt är inte detsamma som att samarbeta med Norge!

Det EU vi lurades in i med hjälp av ja-sidans lögner var ett annat eU än det som nu håller på att växa fram. Då tänker jag inte på antalet länder utan på att EU tar över alltmer makt från medlemsländerna. Som demokrat tycker jag det är rätt att fråga folket, och inte omyndigförklarar dem. Riksdagsvalet föregicks inte av någon debatt om att utöka EU:s makt, därför anser inte jag att de har väljarnas mandat att ta beslut om fördraget utan att frågan först får diskuteras. För ja-sidan är tydligen demokratisk anständighet löjligt och förlegat.