Det var som jag misstänkte. Sören Wibe hade inga betänkligheter att gå över till högerpartiet, junilistan. Det kan man läsa på DN.
Nu är han föreslagen som en av två partiledare och stämman kommer med största sannolikhet att välja honom. När det gäller Sören Wibe är det enbart ett logiskt steg. Han har ju gått från vänsterpartiet via socialdemokraterna. Och nu fick han äntligen den position han vill ha. Karriär före övertygelse är dock inte klädsamt.
Ur ett annat perspektiv kan det vara bra att junilistan får någon som drar röster. Då torde sverigedemokraterna få svårare att nå framgång i EU-valet.
4 kommentarer:
Ständigt kommer du med dessa ologiska blogginlägg. Jl är ett tvärpolitiskt parti, inte borgerligt, och dessutom kommer sd driva bland annat vänsterfrågor i valet till Europaparlamentet 2009 som kollektivavtalen.
Men tror du verkligen att jl kan hota sd på allvar? Om ja, kan du motivera det? Jag är inte så säker på det längre, även om jag befarade det förut. Se bland annat dessa två sd-kommentarer:
http://www.sdkuriren.se/blog/index.php/soder/2008/05/06/en_desperat_nils_lundgren
http://leosundberg.blogspot.com/2008/05/junilistan-inget-hot.html
Se också intervjun med Wibe och Eriksson från presskonferensen idag:
http://www.svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=22620&a=1154916
Är det bara jag, eller ger detta ledarpar ett tämligen taffligt intryck? Sedan misstänker jag också att många EU-kritiska väljare missuppfattade jl:s intentioner i valet 2004. Många trodde att de var för ett utträde, vilket de inte är på långa vägar. Jl har inte heller uträttat särskilt mycket under sina fem år i Europaparlamentet.
EU-kritiken har polariserats ännu kraftigare. Det finns bara fyra någorlunda EU-kritiska partier: v, fi, sd och jl. Jl och v är redan prövade kort, och fi kommer troligen inte in. Sd är relativt nytt i detta sammanhang och på uppgående. Slutligen brukar valdeltagandet vara lågt i valen till Europaparlamentet, vilket gynnar småpartier som sd.
Om Sd skulle anse att mina tankar vore logiska då fanns det verklig anledning till rädsla. Om jag skulle tänka som ett litet främlingsfientligt, poppulistiskt parti, då vore det fara på färde. Vem tror på ett parti som ena stunden, kanske fortfarande, i sitt partiprogram är djupt fientlig mot arbetarerörelsen för att i nästa stund ändra sig.
Att sedan publicera två partsinlägg och tro att jag ska ändra uppfattning om detta parti är förvånande.
Det är skönt att det blir trängre inom gruppen partier som ska konkurrera om rösterna från EU-motståndarna.
Återigen samma snömos. Dock en framgång att du faktiskt svarar på kommentarerna. Logik är allena och har ingen partipolitisk hemvist. Således är ditt guilt by association-trick irrelevant.
Att du som folkvald politiker i kommunfullmäktige inte ens kan stavas till "populistiskt" med två istället för tre "p"... ja, det är skratretande. Sd har alltid stått upp för arbetare, det är arbetare som partiet är byggt på. Sd:s tidigare arbetsmarknadspolitik var en kopia av Danmarks och särskilt Dansk Folkepartis, där både DF, sossarna och borgarna är överens om den arbetsmarknadspolitik Danmark har med flexicurity.
Men en sosse i Borås känner ju knappast till denna modell, eller hur? Precis som sd är DF ett mittenparti för arbetare och har tagit majoriteten av sina väljare från sossarna. Du är bara rädd för att förlora dina väljare till sd. Antingen ändrar SAP sin invandringspolitik, eller så är det exakt vad som kommer att hända.
Hoppsan, stavade jag fel? Det märks att Sd är ett eletistiskt parti. Eller är det det bara du som vill tillhöra den skaran. Stavfel bjuder jag på.
Du säger att Sd är uppbyggt på arbetare. Vad jag vet har ni förutom den hårdföra kärnan, partiledning, rasister och gamla nazister, väljare från alla partier. Och ett exceptionellt antal rättshaverister.
Trots dina fördomar är jag insatt i den danska modellen av flexicurity. Vi kanske ska diskutera den.
Skicka en kommentar