måndag 30 juni 2008

SVT:s oberoende är hotat!


Så kom då den länge eftersökta Public Service utredningen. Utredningen säger t.ex att public service inte får ta emot sponsor pengar. Vilket betyder att vi som gillar den sortens seriös sportsändningar som ettan och tvåan har blir ett minne blott. Jag blir frusterad om fyran ska ta hand om sportsändningarna eller, man tar sig för pannan, trean. Reklam tillsammans med inkompetenta sändningar och kommentatorer gör ingen glad.


Att dessutom Public service skall få ta emot bidrag från staten gör mig mycket tveksam.


Yttrandefriheten och demokratin förutsätter armlängds avstånd mellan politiker och public serviceradio och -TV. SR och SVT ska vara fria och oberoende. Det är därför viktigt med ett individuellt avgiftssystem med "raka rör" mellan inbetalda avgifter och bolagens medel. Därför avvisar vi socialdemokrater bestämt alla tankar på statsbidrag till public servicebolagen. Att få en beroende statstv är oroande. Ett kritiskt program om moderaterna skulle kunna få finansministern att dra ned på resurserna.
Men det är viktigt att veta vad kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (m) sa igår i debatt i DN. - "Det är därför det är viktigt att alla program, oavsett genre, kan motiveras utifrån uppdraget och att public serviceföretagen ska slå vakt om programområden som är kvalitativt eller kvantitativt underrepresenterade hos de kommersiella aktörerna". Här föregick hon sin utredare och har redan nu beslutat och föankrat hos sina regeringskollegor att Public Service skall bantas och enbart syssla med det som övriga kanaler inte kan, enligt hon, göra bättre.
Så tyvärr sportsändningar och melodifestivalen, Allsång på Skansen och Murder in Midsommer kommer vi inte att få se i ettan eller tvåan i fortsättningen.


Jag är troligen gammalmodig men jag vill inte ha programmen förstörda av reklam.

Inga kommentarer: