onsdag 2 september 2009

Vaccin, A-kassa och Jämställdhet

Om inte den borgerliga regeringen negligerat hotet från fågel- och svininfluensan så hade vi nu haft en fabrik för egenproducerat vaccin. Den Borgerliga regeringen röstade för två år sedan ned ett förslag från socialdemokraterna att uppföra en fabrik för produktion av vaccin i Solna.
I stället förlitar sig regeringen på köp av vaccin från ett av de stora läkemedelsföretaget, Glaxo Smith Kline. Sverige får betala 65 kronor per dos vilket är dubbelt så mycket som vaccin kostar normalt. Företaget tjänar ca 18,9 miljarder på att sälja vaccinet över hela världen.
Det hade blivit billigare och vi hade säkerställt tillgången om vi hade följt det socialdemokratiska förslaget och byggt en inhemsk fabrik.


Eva Flyborg (FP), Annika Qarlsson (C) och Désirée Pethrus har nu tänkt om vad det gäller att arbetslösa som börjar studera måste betala full a-kasse avgift. Samtidigt har möjligheten till a-kassa under ferierna tagits bort.
En stilla undran. Det finns mer inom a-kassan som dessa riksdagsledamöter, som faktiskt röstat igenom försämringarna, borde ompröva.


Det är intressant att alla i regeringen pratar högt och brett om jämställdhet - men de gör ingenting.
Under socialdemokratiskt regeringsinnehav såg vi att det inte hjälpte att vädja till förnuftet hos bolagens valberedningar. Vi hotade istället med att lagstifta om att minst 40% ska vara kvinnor i styrelserna. Det tog skruv och antalet kvinnor ökade.
När det olycksaliga regeringsskiftet skedde 2006 försvann hotet om att kvotera. Och nu är situationen vad det gäller jämställdheten sämre än på länge. När ska den borgerliga regeringen förstå att det inte räcker med att vädja till förnuftet i bolagen. Det behövs mer, mycket mer än bara prat, för att förändra till det bättre.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Varför skulle det vara jämställdhet att välja styrelseledamöter efter kön istället för att ta de mest kompetenta?

Tomas Gustafson sa...

I din fråga gömmer sig en syn som anger att kvinnor inte är lika kompetenta som män. För varför är det en såpass förödande majoritet av män i styrelser. Det är ju enligt anonym de mest kompetenta som kommer ifråga. Jag tror att du ska tänka ett varv till. Betänk att över 80% av börsbolagens styrelseledamöter är män. De är alltså herrklubbar. Män väljer män - så enkelt är det.