måndag 21 september 2009

Vidbränt valfläsk.
Kommer någon ihåg Bo Lundgren? Det var mannen som fick exemplifiera Moderaternas skattesänkarfilosofi. Efter valet 2002 blev han utbuad och utmobbad som partiledare och Fredrik Reinfeldt tog över. Nu har Bo Lundgren fått upprättelse och Moderaterna är på god väg med den skattesänkningspolitik som fällde honom. Idag talar inte Moderaterna om skattesänkning utan istället heter det jobbskatteavdrag för jobblinjen..

Men skattesänkningar fördelas, enligt moderat ideologi, ojämt. Den fjärdedel av befolkningen som har de högsta inkomsterna har fått hälften av de borgerliga skattesänkningarna. Den fjärdedel som har de lägsta inkomsterna har endast fått sex procent av skattesänkningarna. Män har gynnats framför kvinnor, friska framför sjuka och löntagare framför pensionärer. Att skattesänkningarna skulle ha gynnat låg och medelinkomsttagare som regeringen brukar hävda stämmer alltså inte. Trots miljarderna till kommuner och landsting kommer människor att sägas upp. De tio miljarder som läggs på ytterligare skattesänkning skulle ha kommit väl till pass för kommuner och landsting.

Den borgerliga regeringen har ingen politik för arbetslösheten. Jämfört med andra länder ökar arbetslösheten i Sverige snabbare och är nu högre än EU:s genomsnitt. För första gången på länge har Finland lägre arbetslöshet än Sverige. Ekonomin utvecklas sämre än i omvärlden. Det blir allt tydligare att regeringen inte klarar av att bekämpa krisen. Det har inte blivit fler jobb med skattesänkningarna.Den moderatstyrda regeringen sysslar med ren och skär Thatcherism.
Andra som skriver om den borgerliga regeringen är bl.a Veronica Palm, Peter Andersson, Kulturbloggen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

I socialdemokraternas Sverige var det bara miljardärerna som fick skattefrihet.
Sedan 1973 har socialdemokratisk politik gjort Sverige till att högst medelmåttigt land från att ha varit bäst.

Tomas Gustafson sa...

Anonym tramsar. Har anonym funderat på att flytta till något land som bättre överensstämmer med anonyms ideal- kanske?