söndag 27 september 2009

Vad blir betyget efter tre år.

Efter tre år, med ofinansierade och orättvisa skattesänkningar, är det väl dags nu att ställa den centrala frågan: Har politiken fungerat? Är utanförskap och arbetslöshet högre eller lägre?

En paradfråga för tre år sedan var att Alliansen skulle bryta det som de kallade utanförskapet. Man kunde läsa på Moderaternas egen hemsida att den verkliga arbetslösheten var 1 209 000 personer. De skrev att alla dessa personer skulle kunna ha ett jobb om politiken var inriktad på detta. På den så kallade jobblinjen.

Det grönröda laget bad riksdagens utredningstjänst jämföra hur stort utanförskapet var i augusti 2006 och i augusti 2009. Utanförskapet har på tre år ökat med 70 000 personer. Nästa år räknar regeringen själv med att det blir ännu högre. Därför vill de nu ändra på hur man räknar utanförskapet.
Den moderatstyrda regeringen tog över ett överskott på 70 miljarder. Det hade Socialdemokraterna tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet arbetat ihop tillsammans med svenska folket. I år blir underskottet 70 miljarder. Nästa år blir underskottet 107 miljarder. Och den borgerliga regeringen har sänkt skatten sammantaget med 100 miljarder. Alla miljarderna med argumentet att skattesänkningarna behövs för jobblinjen.

Om det vore så att detta verkligen skapade jobb skulle det gå bättre för Sverige än för övriga världen. Varför ökar då vår arbetslöshet snabbare än den tyska, den finska och genomsnittet i EU? Jo, därför att det är en djupt ineffektiv jobbpolitik. Den har inte skapat nya jobb, men den har skapat klyftor. Läs rapporten "Högerpolitiken klyver Sverige".

Betyget måste bli icke godkänt.

Är ledamöterna i Borås kommunfullmäktige nöjda med det? Är du som läser det här nöjd med Alliansens resultat?


Andra som skriver är Rödgrönt samarbete och Peter Andersson.

Inga kommentarer: