tisdag 8 september 2009

Valet har börjat!


Den borgerliga regeringen öppnade igår valrörelsen, 2010. 30-miljarders budgeten till kommuner och landsting, arbetsmarknadsåtgärder samt skattesänkningar till dem som redan har mycket är en panikslagen regerings mumma till väljarna.


För två veckor sedan varnade Anders Borg för att han förberedde en krisbudget – nu blev det istället en valbudget. Det är långt mellan Fredrik Reinfeldts besked i våras att det fanns ”noll i reformutrymme” till de besked som nu kommer. Hur som helst kommer de svagaste i samhället att få betala oavsett vem som kommer att vinna valet genom de underskott i statens finanser som borgarna ordnar för oss.


Regeringen gör en tydlig prioritering: Skattesänkningar går före välfärden. Skattesänkningarna är permanenta - men tillskotten till kommunerna tillfälliga.


Vi socialdemokrater säger nej till att låna till skattesänkningar. Man kan inte i ett läge när sjuksköterskor och lärare sägs upp sänka skatterna. Det är inte ansvarsfullt. Välfärden behöver långsiktighet som säkrar kvaliteten.

Men – kom ihåg att de borgerliga sänker skatten med lika många pengar som de ger ”bidrag” till kommuner och landsting. Kom ihåg att de inte gör dessa åtgärder för att värna välfärden utan de gör det för att vinna valet!


Läs gärna Arena´s analys av den borgerliga regeringens budget.


Veronica Palm och Jan Andersson har också skrivit om borgarnas valbudget.


Inga kommentarer: