söndag 23 mars 2008

Sverigedemokratins historia.


Det finns en rak historisk linje från de fascistiska kampgrupper och antidemokratiska partier som bildades på 1920-talet, och dagens Sverigedemokrater – skriver Stieg Larsson och Mikael Ekman i sin bok om sverigedemokratin från 2001.
Partiet har sina rötter i Furugårdare, Lindholmare och Engdahlarna.

Dessa grupper hamnade i en återvändsgränd med sina rent rasbiologiska teorier. I slutet av sjuttio-talet blev det uppenbart att om de nationella rörelserna skulle ha en framtid i Sverige måste de hitta en helt ny plattform. De var också tvungna att hitta en fråga som kunde locka ungdomar. Det var inte möjligt med antisemitism men också rasbiologin var politiskt självmord. Man valde då att fokusera politiken på invandringen och Bevara Sverige Svenskt ,BSS, bildades. Leif Zeilon blev en förgrundsfigur då han skrev debattskriften – BSS, ett försök att väcka debatt. Från den gruppen växte även grupper som Vitt Ariskt Motstånd, VAM.
BSS samarbetade aktivt med den norska naziströrelsen Natsjonalt Folkeparti (NF) samt den engelska naziströrelsen National Front.

Sverigepartiet bildades den 17 november 1986. Detta var ett av de sällsynta tillfällen då viktiga interna göranden och låtanden inom BSS inte läckte i förväg till antirasister eller till journalister.

Den 6 februari 1988 samlades kärnan av aktivisterna i Sverigepartiets BSS-fraktion för ett formellt extra årsmöte. Det beslutades då att partiet skulle byta namn till Sverigedemokraterna. Den första styrelsen bestod helt och hållet av aktivister från BSS.

Expo har ett bra bildspel om historien om tillkomsten av det Sverigedemokratiska partiet.

För den som följer historien är det uppenbart att Sd bygger på fascistiska och antidemokratiska ideologier. Det är också därför de i Borås och på andra ställen i Sverige så ogärna vill diskutera nazismens brott och så gärna vill diskutera kommunismens brott mot mänskligheten. Det är därför William Petzäll skriver i sin blogg om sin motion angående att Borås stads skolor aktivt bör delta i forum för levande historias upplysningsarbete beträffande kommunismens brott mot mänskligheten. Han kan ju börja med att snacka med lärare i Borås och fråga om det saknas undervisning om Stalins Gulag, Maos kulturrevolution eller om Pol Pot i dagens skola.

Skillnaden är ju att i nazism och fascism är brott mot mänskligheten inbyggd i ideologin vilket det inte är i kommunismen.


Vilken ideologi ska William skylla Kung Leopold den 2:es utrotning av befolkningen i Kongo på?

6 kommentarer:

Patrik sa...

Den raka linjen, om det finns någon, går från 20-talets fascism och antidemokrati till dagens socialdemokrati. Färska exempel finns det gott om, det är bara att se på t.ex. socialistfackföreningen Handels maffiametoder mot Hotel Gustaf Fröding i förra veckan, när det stod klart att de kommer hysa Sverigedemokraternas riksårsmöte i början av maj.

Även om ni sossar var hederligare förr i tiden än idag, så har ni ända sedan andra världskriget samarbetat med kommunister på hemmaplan, vars ideologi krävt 10-tals miljoner människoliv och orsakat ett oändligt lidande. Det är avskyvärt att det ännu, i dagens upplysta samhälle, finns folk som försöker lägga logget på när kommunismens svåra brott mot mänskligheten ska belysas, men sådan är svensk vänster anno 2008.

Alla totalitära ideologier bygger in brott mot mänskligheten på samma sätt, vare sig det handlar om kommunism, nazism, islamism eller andra totalitära ideologier. Kommunismens blodstänkta röda färg är även socialdemokraternas, det är förmodligen därför du vill gå så långt med att försvara kommunismen.

Vi sverigedemokrater gör ingen skillnad och det är ren lögn av dig att hävda att vi skulle vilja dölja brotten från någon av de totalitära ideologierna. Det är vänsterfolk som vill ge en skev bild, för att skydda sig själva och socialismens röda färger.

Lars sa...

"Det finns en rak historisk linje från de fascistiska kampgrupper och antidemokratiska partier som bildades på 1920-talet, och dagens Sverigedemokrater – skriver Stieg Larsson och Mikael Ekman i sin bok om sverigedemokratin från 2001."

En sådan "rak historisk linje" kan inte knåpas ihop genom annat än mycket avancerad "guilt by association"-teknik, men det är ju också precis vad Expo ägnar sig åt i sina försök att framställa SD i så dålig dager som det bara är möjligt. Mer seriösa kännare av svensk nazism, som Lööw, utmålar inte SD som arvtagarna till "Furugårdare, Lindholmare och Engdahlarna" och påstår att partiet har sina rötter där.

Tomas Gustafson sa...

Patrik säger i en kommentar till mitt inlägg i debatten om Sverigedemokraterna att ” Den raka linjen, om det finns någon, går från 20-talets fascism och antidemokrati till dagens socialdemokrati”.
Att anklaga socialdemokrater för att vara fascister är lite väl magstarkt. Ett sådant påstående är egentligen ganska typiskt från de slags grumliga tankar som sverigedemokrater står för. Jag har hört dem på sjuttio-talet från antidemokratiska partier och jag har nu fått höra dem från en sverigedemokrat på 2000 – talet. Det bekräftar den skrift som jag åberopat.

När det gäller Handels så delar jag deras uppfattning att det handlar om vad Sverigedemokraterna står för. De sympatiserar inte med deras främlingsfientliga åsikter och därför tänker de inte använda sig av ett hotell som låter sverigedemokrater hålla möten där. I en demokrati får man själv välja vilka hotell man väljer - eller kanske sverigedemokrater, med tanke på sin historia, inte resonerar så.

Lars hävdar i sitt inlägg att Stieg Larsson och Mikael Ekman ljuger i sin bok . Jag betraktar det som Lars skriver som ett led i sverigedemokraternas förnekelse av sin historia.

Anonym sa...

Den raka linjen går ju från tyst stöd till nazityskland, rasbiologiska institutet, tvångssteriliseringar av "ohygieniskt rasmaterial", IB-affären, olaglig avlyssning till det socialdemokratiska arbetarpartiet.

Det finns många ytterligare svarta moln på den socialdemokratiska himlen, men det är skönt att vara historielös - då kan man ju se spöken lite här och var.

Från Oscar Peterson

Lars sa...

"Lars hävdar i sitt inlägg att Stieg Larsson och Mikael Ekman ljuger i sin bok . Jag betraktar det som Lars skriver som ett led i sverigedemokraternas förnekelse av sin historia."

Tja. Den mest ansedda kännaren av svensk nazism påstår ju inte sådant som Expo tycks göra. Expo är mer av en politisk motståndare till SD än vad de är en objektiv forskningsstiftelse och därför måste man ta deras skrifter med en stor nypa salt. Jag är för övrigt fullt på det klara med att SD har ett extremt förflutet, och det är ju också något som partiet självt inte hymlar om, men att därifrån gå till att säga att partiet har sina rötter i den organiserade nazismen och fascismen under 20-talet är steget mycket långt. Partiet beskrivs av seriösa bedömare som fullt demokratiskt och icke-rasistiskt, så det faller väl på sin egen orimlighet att partiet då skulle utgöra en fortsättning på fascistiska, nazistiska och antidemokratiska organisationer.

Patrik sa...

"Att anklaga socialdemokrater för att vara fascister är lite väl magstarkt."

Du bekräftar ju bilden ännu mer av att fascismen fått ett grepp om dagens svenska socialdemokrati, genom ditt stöd för Handels försök till bestraffning av tredje part som befattat sig med era politiska meningsmotståndare.

Detta är ingen engångsföreteelse. Er riksdagskvinna Carina Hägg bedrev kampanj i höstas, som syftade till att skada sverigedemokraten Sven Evert Gunnarssons näringsverksamhet. Det är fascism och maffiametoder, fullkomligt ovärdiga representanter för ett parti i en modern demokrati. Ändå tillåter ni Carina Hägg att få sitta kvar på sin riksdagsplats som om ingenting hänt!

Fackföreningen Transport sparkar ut folk ur den fackliga tryggheten, inte genom individuell prövning, utan enbart p.g.a. deras politiska hemvist. Det är i strid mot FN's deklaration om de mänskliga rättigheterna, främst paragraf 2 och 23.4, och även i strid med motsvarande paragrafer i Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna.

Då har jag ändå bara nämnt nutida händelser och inte tagit upp svensk socialdemokratis mörka historia och vad dess företrädare gjort sig skyldiga till genom årens lopp.

Att stämpla sina meningsmotståndare med åsikter som de inte har - och sedan använda det som vapen emot dem - är ett trick som använts av förtryckare i alla tider över hela världen. Ni sossar (med era lydpartier) gör samma sak idag. Med "främlingsfientligheten" som vapen tror ni att ni kan gå hur långt som helst, utan att det i slutändan slår tillbaka mot er själva.

Det finns ingen som helst förnekelse inom Sverigedemokraterna om vår historia. Jag rekommenderar dig att köpa och läsa "20 röster om 20 år". Du kan beställa den på Sverigedemokraternas hemsida.