onsdag 19 mars 2008

USA:s galenskap har hållt på i fem år!

03.30 den 20 mars, 2003, deklarerade Georg W Bush att USA anfallit Irak. Fem år senare och efter 150 000 till 600 000 (siffrorna är osäkra) förspillda liv och den oerhörda siffran om 3000 miljarder $ måste världen fråga sig. Var det värt det?

Bush hade tre motiv för att starta kriget. Den viktigaste var att störta Saddam Hussein och därigenom bli av med de kärnvapen som Bush trodde att han hade. Trots att FN via Hans Blix lång tid undersökt utan att finna några sådana vapen genomförde Bush sina intentioner. Efter invasionen har man inte heller funnit några vapen.

Det andra motivet var att krossa al-Qaida. Det har inte gått att finna någon koppling mellan Hussein och al-Qaida. Det mesta tyder däremot på att terrorister fått fotfäste i landet på grund av att USA invaderade.

Mycket tyder på att Bush dolda motiv för att invadera var att skaffa sig tillgång till oljan.


Sedan kriget inleddes har mellan tre och fyra miljoner irakier flytt från sina bostäder. Många är flyktingar i sitt eget land, många har lämnat landet. De flesta bor som flyktingar i grannländerna Syrien och Jordanien, några har kommit till Sverige. Dagligen dödas irakier i olika terrordåd. Antalet stupade USA-soldater är däremot känt: exakt 3 987 (den 18 mars).

Ingen av de presidentkandidater som ställer upp i november 2008 kommer att dra tillbaka trupper. Hur ska man kunna göra det med tanke på det kaos som finns i Irak. USA finns exempelvis kvar i Korea ännu efter snart 60 år.

Läsaren av den här bloggen får var och en själva svara på om USA:s invasion av Irak var rättfärdigt och värt att göra. Jag anser det vara lika orättfärdigt som en gång Vietnamkriget.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Den anti-amerikanska retoriken genomsyrar hela texten "allt USA gör är fel...." Invasionen eller rättare sagt operationen att Rädda Irak från Saddams tyranni var nödvändigt. Tack vare USA kan det kurdiska folket leva fritt i sitt eget land..

Tomas Gustafson sa...

Ganska tråkigt med de personer som inte vågar/ vill stå öppet för sina åsikter, eller hur anonym?

Inte någonstans i den text som jag har skrivit kan läsaren finna att jag skrivit "allt USA gör är fel..." men jag kan hålla med om att när det gäller Irak så blev allt fel.
Det håller även USA med om. Idag är Georg W Bush ensam i världen att tycka att invasionen av Irak var rättfärdig.
En stilla undran är också hur pass frihet kurder har i Irak eller hur pass frihet någon i Irak har.