måndag 26 juli 2010

Skyll dig själv!


Marie Westman som är 28 år är för gammal för en andra chans. Så skriver utbildningsdepartementet till Marie när hon överklagar betygskriterierna.


I ett mejlsvar från utbildningsdepartementet fick Marie Westman veta att hon haft sin chans. ”Regeringen har gjort bedömningen att det givits tillräckligt med tid att påbörja studier på högre nivå för dem som gick gymnasiet enligt kursplaner före hösten 2000.”

Tvärtemot högeralliansen tycker vi socialdemokrater att det finns olika sätt att studera och att människor får fler chanser till studier genom livet tycker vi är viktigt och självklart. Vi tror att ett livslångt lärande är bra både för den enskildes välbefinnande och dess utveckling samt för att hela Sverige skall utvecklas. Och vi tror att människor inte ska begränsas av ålder, kön eller något annat. Människor ska få flera chanser i livet.

Marie måste i alliansens värld, eftersom hon försuttit sin chans, istället nöja sig med att städa eller vara Nanny för dem som var kloka nog att inte försitta sina chanser.


Björn Andersson, Ann-Sofie Wågström, Roger Jönsson och Birger Schlaug skriver om detta feltänk från regeringen.

3 kommentarer:

Jah Hollis sa...

Jag reagerar främst mot att hon säger att utbildningen hon kom in på var en livslång dröm. Konstigt att då inte ta chansen att få denna dröm uppfylld. Men jag tror ju inte att städare eller barnpassare är enda alternativen för en så uppenbarligen begåvad tjej.

JSC sa...

Utgår från att om hon ska in på kursen kommer någon annan att få stå tillbaka? Antalet platser är väl begränsat och då måste man lägga en samhällsekonomisk aspekt på det hela, vilken jag tycker blir avgörande - hon får vänta, eller acceptera att tåget faktist har gått?!

Det säger sig ju själv att det är betydligt mer rimligt att låta t.ex. en 20-22 åring utbilda sig; denne(a) har ju 6-8 års längre potentiell yrkesverksamhet framför sig och, även om studenten bekostar sitt upphälle med lån och feriearbete, är utbildningen inte gratis utan betalas av oss alla.

Malin Strid sa...

Departementets svar framställs i DN som betydligt mer fyrkantigt än det i själva verket var.

Det står inte att hon får skylla sig själv, eller att hon haft sin chans. Däremot står det att det finns fler möjligheter att komma in på en högskoleutbildning än betyg -- den viktigaste är högskoleprovet.

Vänligen

Malin Strid
politisk sakkunnig hos högskoleminister Tobias Krantz