söndag 5 juni 2011

30 år sedan första rapporten om AIDS.

I början av 1980-talet publicerades sporadiska notiser om en svårförklarlig och avgränsad epidemi bland sexuellt aktiva homosexuella män i USA:s storstäder. Ingen kunde då ana att artiklarna pekade mot något som, inom loppet av några få år, kunde vara en världsomfattande pandemi. Det tog ett antal år innan jag förstod vad som hände och det kanske var först när Sixten Herrgård trädde fram,1987, som jag insåg det fullt ut.
AIDS rapporterades första gången 5 Juni 1981, när USA: s Centers for Disease Control (CDC) noterade en grupp av''Pneumocystis carinii pneumoni'' i fem homosexuella män i Los Angeles.

Den 3 februari 1982 publicerade Svenska Dagbladet Sveriges första artikel om aids, den mystiska dödliga sjukdomen som upptäckts bland homosexuella män i USA. (Jag har tyvärr inte funnit den på nätet.)
Den skrevs av medicinreportern Inger Atterstam omedelbart efter rapporten i den medicinska tidskriften New England Journal of Medicine den 10 december 1981.


Artikeln blev dock liggande opublicerad i nästan tre månader eftersom redaktionsledningen bedömde nyheten och vidare aidsrapportering som ointressant och irrelevant för den stora allmänheten.
Blandningen av dödlig sjukdom, sex och som det uppfattades marginaliserade grupper som homosexuella och narkomaner blev för mycket för dem som bestämde i medierna på den tiden. En attityd som dock byttes i sin totala motsats några år senare när aids blev det absolut hetaste nyhetsmaterialet, innan intresset åter svalnade.

Ronald Reagan förnekade i det längsta att sjukdomen fanns liksom den Sydafrikanske presidenten Thabo Mbeki. I klippet med utfrågningen av Reagan från 1987 i oktober säger han offentligt för första gången det förbjudna ordet, AIDS. Det är en längre utfrågning men du hittar inslaget ca 3 minuter in.SvD:s reporter Inger Atterstam har skrivit en mycket läsvärd artikel (2006) efter att återvänt till gaydistriktet Castro i San Francisco efter 15 år.

Andra som uppmärksammar årsdagen av första gången som epedemin nämndes är ex Elisabeth Sjernstoft,

Inga kommentarer: