torsdag 30 juni 2011

De blåste Sveriges sjuka!


Det här kommer att gå till historien som det kanske mest cyniska som Reinfeldt och Borg gjort hittills. Jag skriver kanske eftersom allt förmodligen inte är avslöjat ännu.

Att sjukförsäkringsreglerna drevs igenom, trots alla farhågor och att socialförsäkringsministern var emot, beror på att statsminister Reinfeldt har valt att ge finansminister Borg oinskränkt makt. I princip ett veto.

Finansministern behövde de pengar som den nya sjukförsäkringsreformen innebar. Han såg sig inte ha råd att mildra effekterna. Pengar behövdes till skattesänkningar.

I regeringsförklaringen i höstas sa statsministern:

”Stora förändringar, likt sjukförsäkringsreformen, kan leda till att enskilda drabbas av orimliga och icke avsedda konsekvenser. Det är viktigt att vara ödmjuk inför detta. Regeringen kommer fortsatt att följa utvecklingen. Vi kommer att se över om regelverken och deras tillämpning fått icke avsedda konsekvenser för enskilda individer”.

Han ljög rakt ut. Göteborgspostens avslöjande idag visar på det. Till och med hans socialförsäkringsminister varnade för konsekvenserna. Hon fick, "by the way", betala ett högt pris för att hon inte mjäkade med.

Det här inget annat än en skandal som visar att försämringarna för svårt sjuka människor gjordes av budgetskäl och inget annat.

Göran Hägglund (KD) kunde önska sig en bättre inledning på rikstinget. Det borde vara förödande för hans trovärdighet som ledare för ett "medmänskligt parti" att förknippas med den cynism för den lilla mest svagaste i samhället.

Till och med Carl Bildt upprörs om någon ljuger för riksdagen.

Andra som upprörs över det cyniska spel som avslöjas är:

Kjell Ratio

Hannah Bergstedt

Alliansfritt Sverige

Röda Berget


Inga kommentarer: