torsdag 9 juni 2011

Hygglig kompromiss.


Jag anser, tvärtemot, Borås Tidnings ledarskribent att socialdemokraterna och Håkan Juholt inte kört i diket utan istället varit konsekventa. Det där om att ”socialdemokraterna förlorar ändå” får nog sättas på ledarskribentens konto för önsketänkande.

Massmedia har framställt socialdemokratins hållning som velig när det gäller Libyen. Men jag tycker att hållningen har varit konsekvent och förhandlingsinriktad. Politiken och demokratin måste vara avgörande när det gäller insatserna. Det är viktigt att inte som Folkpartiet lägga sig platt och acceptera allt som NATO begär. Folkpartiet vill också tvärtemot sina regeringskollegor ta en mycket mer aktiv insats i NATO regi.


Om Björklund är missnöjd kan han liksom V och SD ställa sig utanför uppgörelsen.

FN:s mandat innebär att civila ska skyddas och NATO:s insatser syftar närmast till att störta Gaddafi. Men vi ska agera på FN mandatet och är inte medlemmar i NATO.

Trots allt har det skapats en hygglig kompromiss- en klassisk kompromiss om man så vill. Det blir då pinsamt när folkpartiledaren skriker om att kompromissen är pinsam. Kom ihåg att för åtta år sedan ville majoren från Marks kommun att Sverige skulle ansluta som aktiv stridande part i George W Bush korståg i Irak. Det är helt absurt och pinsamt för regeringen att vice statsministern anklagar S för att gå Gaddafis ärenden. Det är faktiskt tur att Carl Bildt och inte vice statminister Jan Björklund deltog i förhandlingarna med S och MP.

Men Sverige ska ta plats i Nordafrikas övergång från diktatur till demokrati och det innebär att spela på en mycket större palett än att bomba Gaddafi.

Socialdemokraternas utredning Fred och frihet för Libyens folk kan du läsa här.

Aftonbladet och Dalademokraten. Andra bloggare är tex Röda Berget och Johan Westerholm.

Inga kommentarer: