söndag 11 september 2011

10 år efter 11 september 2001 framstår Bin Laden som den verkliga vinnaren!

I dag på tio-års dagen av terrorattacken mot World Trade Center skriver alla om sina intryck från den dagen. Jag själv åkte till jobbet som vanligt och hörde om attacken via nyheterna på morgonen. Vi var många den morgonen som följde det direkt via sändningarna i TV.

Terrorattacken satte brutalt stopp för det öppna samhället och en period av minskad terror och mer av global avspänning. Attacken följdes av fler stora attentat, Bali 2002, Madrid 2004 och London 2005. George Bush och USA kastade in världen i två krig, med lån från Kina, som ännu inte är avslutade. De båda krigen(och sänkta skatter)  har tyngt ned den amerikanska ekonomin och skickat kaskader an finanspolitiska kriser över resten av världen. Klyftan mellan fattiga och rika har ökat, arbetslösheten skenar och de mänskliga rättigheterna har allvarligt påverkats.

Uråldriga rättsprinciper övergavs. Illegala fångläger upprättades och människor låstes in utan rättegång och dom. Flera länder, däribland Sverige, hjälpte till att frakta misstänkta till länder där tortyr är vardag.
Guantanamo, Bagram och Abu Ghraib blev skamfläckar svåra att sudda ut. Liksom tortyren, godkänd av högsta ort.

Över 120 000 människor har arresterats och 35 000 människor har dömts som terrorister. Men många länder har använt terrorism som en förevändning för att bli av med regimkritiker. Värst av dem är Turkiet och Kina.

Än värre är att attackerna gav ammunition till alla islamhatande grupper som vuxit sig starka de senaste tio åren. Massakern på Utöya är ett exempel på hur islamafoba idéer kan trigga fram högerextremt våld.
George W Bush utropade efter 11 september ett korståg mot terrorn och Breivik påstod sig vara på ett korståg mot muslimer.

Men kom ihåg att flest offer för terrorn är inte vi  i Europa och USA upplevt. Det är all världens muslimer som främst har drabbats. De faller offer för terrorn i mellanöstern men också för att de kollektivt skuldbeläggs av islamofoberna.
Den 11 september har i världshistorien inneburit ett ödesdrabbat datum. Den 11 september krossades demokratin i Chile och den 11 september mördades Sveriges utrikesminister, Anna Lindh.


Jan Guillou

VF , Åsa LinderborgInga kommentarer: