måndag 12 september 2011

Den kreativa Alliansen eller att kasta pengarna i soppan!

I dag presenterade så Alliansen de sista reformerna i sin höstpropp.

Det var som väntat inte speciellt mycket. 7,5 miljarder på 3 år förslår inte mycket som en offensiv ungdomssatsning på jobben. Av dessa pengar så är 5,4 miljarder en satsning på det mycket osäkra sänkningen av krogmomsen. Här handlar det helt enkelt om en nästan överreligiös tro på att sänkningen skulle skapa fler jobb. På en direkt fråga om hur många jobb åtgärden kommer att skapa svarar näringsminister, Maud Olofsson (C):

"Det är jääättesvårt att säga".

Det är högst osäkert om reformen ger några nya jobb eller några billigare biffar. Det blir ingen sänkt moms på starkölet eller vinet. Hur som helst är det dyra pengar som skulle kunna använts till något annat. Centerpartiet framstår som vinnare och Kristdemokraterna som loosers!

Det finns dock några bra åtgärder i paketet men det är trots allt för lite (de är utslätade på tre år som sagt) som den moderatledda regeringen föreslår ytterligare.

Man satser 1,3 miljarder på bland annat utbildningsplatser och 800 miljoner kronor går till att minska marginaleffekterna för unga som går från socialbidrag till arbete. I ungdomspaket ingår också 7 500 nya platser inom yrkesvux (yrkesinriktad gymnasial vuxenutbildning) och yrkeshögskola under åren 2012–2013. Kostnaden för staten uppgår till 750 miljoner kronor.

Notera att paketet innehåller det numera allt vanliga smålurandet. De 7500 platserna inom yrkesvux är helt enkelt att regeringen inte tar bort dem som de hade tänkt.
Det är naturligtvis kreativt att först ta bort platserna från kommunerna och sedan ett år senare ge tillbaka dem och presentera det hela som nya platser. Hur som helst är 2011 ett förstört år för de vuxna ungdomar som ville ha en yrkesutbildning.


För övrigt är inte alliansens medlemmar vidare insatta i sitt eget förslag.

ROD, DN , Aftonbladet ,


Olas tankar , Mikael Persson , Christian Ottosson , Högbergs tankar , Iakttagaren

1 kommentar:

bloggare på icedaniel.se sa...

Det är att kasta pengarna i sjön ! Betala 5,4 milijarder är pengar staten definitivt inte får tillbaka i skatteintäkter.