tisdag 13 september 2011

SKÄMS - Kristdemokrater!

Norge, Island, Kanada och Australien. Vad har de gemensamt? Jo, de har alla betalat ut ersättning till barn som har farit illa i respektive länder. Det utan en massa krumbuktande!

Kristdemokraterna med Göran Hägglund och Maria Larsson i spetsen har inte haft det roligt den senaste tiden. Utebliven sänkning av pensionärsskatt, höjt högkostnadsskydd och ingen ersättning till dem som misshandlades av institutionerna under åren 1920 - 1980. Maria Larsson menar på fullt allvar att det skulle kunna diskriminera några som vi ännu inte känner till om de som är grundligt utredda gavs en ersättning som en kompensation för samhällets tillkortakommande. Var utredningen bara ett skuggspel, ett spel för gallerierna för att oss alla men framförallt dem det gäller. Kristdemokraterna blir mer och mer ett "mänskligare" parti.

Regeringens särskilde utredare, Kerstin Wigzäll,  skriver på DN debatt den 13 september:

    "Regeringen har angivit rättvisa och rättssäkerhet. Man anger att det blir orättvist gentemot andra grupper som haft det svårt under den här tiden och gentemot den som utsatts för övergrepp efter 1980. Frågan om orättvisa gentemot andra grupper är ett genuint politiskt ställningstagande, inte ett tekniskt. Den politiska avvägningen kunde ha gjorts redan efter Vanvårdsutredningens rapporter.

    Regeringen framhåller också att den föreslagna ordningen är rättsosäker på grund av bevissvårigheter, eftersom det ofta saknas dokumentation i det enskilda fallet. Att dokumentation av övergrepp saknas har emellertid varit uppenbart i flera år och är en del av själva problemet."

När rättvisa blir ett skäl till att inte visa medmänsklighet då är det något allvarligt på tok.Regeringen kommer dock att satsa 500 miljoner på totalt tre år för att förhindra att det som hänt fosterhemsbarn ska kunna upprepas. Men det är för framtiden.  Och regeringen visar sig vara mer än lovligt veliga.


Rosemari Södergren skriver med känsla på sin blogg.

Annie Lööf  (C) tycker att det är jättebra reformer men skriver inget om utebliven kompensation.

Anna Starbrink (Fp) tycker Maria Larsson sänder ut olyckliga signaler.

Tokmoderaten tycker att Larsson begår politiskt självmord.

Krassman - In your Face betraktar det som att Maria Larsson i realiteten har avgått.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Dessutom kommer Maria Larsson inte att ge en krona till utbildning av dem som sysslar med samhällsvård. De pengar hon satsar går i stort till kontrollsystem i denna sektor.

Anonym sa...

Vet du inget om Sveriges historia, - vet du vilka satt i makten mellan åren 1920-1980?
Har du någonsin läst om Alva och Gunnar Myrdal?

Tomas Gustafson sa...

Vad menar anonym?
Självklart känner jag till Alva och Gunnar Myrdals bidrag till svensk familjepolitik. Visst vet jag vilka som satt vid makten mellan 1932 till 1976. Vet du vilka som satt vid makten fram till 1980. Då fanns inte ens Kristdemokraterna i riksdagen. Är de därför utan skuld till att de barn, som är vuxna nu, som råkade illa ut ska vara utan ersättning? Konstigt resonemang.