söndag 13 april 2008

Pet Sounds


Beach Boys var en av de första amerikanska banden som jag lyssnade till. Annars hade det enbart varit engelska band, som Beatles och Stones som jag hade lyssnat till.Beach Boys blev för mig ett frihetsband med surfing och bilåkning som en livsstil som jag bara kunde längta till. De nedanstående texterna är skrivna av Roger Christian som skrev hot rod-historier tillsammans med Brian Wilson i Beach Boys.
Just a little deuce coupe with a flathead mill
But she'll walk a Thunderbird like it's standing' still
She's ported and relieved and she's stroked and bored
She'll do a hundred and forty with the top end floored
She's my little deuce coupe
You don't know what I got
(Little Deuce Coupe/The Beach Boys)

Beach Boys bildades redan 1961. Från början var de enbart ett roligt surfingband men de utvecklades till att bli riktigt kraftfulla konkurrenter till The Beatles.
1966 gavs albumet Pet Sounds ut och det albumet räknas som ett av de bästa popalbumen någonsin. Stora låtar på albumet var "God Only Knows" och "Wouldn't It Be Nice". Albumet nådde dock, trots lysande recensioner, inte så höga listplaceringar, mycket på grund av att Capitol Records inte gav det så stor uppmärksamhet när det gavs ut. ”Good Vibrations” som gavs ut som singel hösten 1966 hamnade på Billboard-listans första plats (den var från början tänkt ingå på det än idag outgivna albumet Smile). Den blev också gruppens första etta i Storbritannien. Låten anses av musikkritiker vara en av de bästa låtar som överhuvudtaget gjorts inom rockmusiken. Den var ett pionjärverk på många sett och mycket dyr att färdigställa i studion.

Inga kommentarer: