fredag 11 april 2008

Arbetarefientliga partier

Centerpartiet och Sverigedemokraterna har bägge partier gjort sig kända som de mest arbetarefientliga partierna i Sverige. De har varit våldsamma motståndare mot fackliga stridåtgärder senast manifesterade i Wild & Fresh blockaden.

Det vore därför intressant att höra deras åsikter om den senaste Västerviks-blockaden. Kul om någon representant kan höra sv sig. Kanske Brandt eller/och unge herr Petzäll.

1 kommentar:

Napalm sa...

När har Sverigedemokraterna varit ”våldsamma motståndare mot fackliga stridåtgärder senast manifesterade i Wild & Fresh[-]blockaden”?

På vilket sätt menar du att Sverigedemokraterna är ett ”arbetarfientligt” parti, och vad avser du med ”arbetarfientlig”? Mig veterligen är Sverigedemokraterna det mest utpräglade arbetarpartiet i Sverige. Det finns inget annat parti som har en lika stor andel arbetare som sd. Majoriteten av sd:s väljare kommer ifrån socialdemokraterna (och andra vänsterpartiet), precis som Dansk Folkeparti, också ett mycket utpräglat arbetarparti, har tagit väljare från de danska socialdemokraterna. Både sd och DF är mittenpartier.

I Danmark samarbetar DF visserligen med borgerliga Venstre, men det beror endast på pragmatik och att sossarna har stängt ute DF. När Venstre gick för långt i sina liberala ändringar av arbetsmarknadspolitiken började DF dock föra samtal med socialdemokraterna och LO för att visa sitt missnöje och för att värna arbetarna.

Om du syftar på de ändringar som föreslås i Sverigedemokraterna arbetsmarknadspolitiska handlingsprogram (exempelvis las och mbl) kan sägas dels att denna politik är mer eller mindre en kopia av Dansk Folkepartis ekonomiska politik, som syftar till att förbättra radikalt för arbetare och småföretagare samt göra förhållandena gynsammare och flexibla för dessa grupper, dels hur pass historiskt illa sd har behandlats av facket (vilket partiets väljare har förståelse för) och dels att partiets arbetsmarknadspolitik håller på att ses om:

http://www.sverigedemokraterna.net/index.php?action=fullnews&id=932

Sverigedemokraterna har värnat om den svenska modellen många gånger:

http://www.kristianstadsbladet.se/article/20080131/TYCKTTANKT/56023234
http://www.kristianstadsbladet.se/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080411/TYCKTTANKT/751910476/1028
http://www.sverigedemokraterna.net/index.php?action=fullnews&id=977

Så vad menar du egentligen, Tomas Gustafson? Mycket ideologiskt snömos men lite konkreta fakta, eller?