tisdag 24 augusti 2010

Halleluja, lunchen blir billigare, sa Maud!

Tydligen har partiledarna i alliansen nu kommit överens om att sänka tjänstemomsen för restaurangbranschen med 5,6 miljarder. Det märkliga är att de gör det för att lunchen skall bli billigare inte för att skapa fler jobb. Den mycket märkliga kvinnan Maud Olofsson, näringslivsminister och dessutom partiledare för Centerpartiet, utropade nämligen:

-” Nu blir det billigare att äta lunch ute”. Lunchen skulle nämligen sjunka från 70 kronor till 60 kronor. Samtidigt säger statminister Fredrik Reinfeldt att detta är ralliansens politik för att skapa flera jobb, trots allt.

Alliansen påstår också att deras förslag skapar 8 000 nya jobb till en kostnad av totalt 700 000 kronor per jobb. Det blir ca 37 000 kr i månaden före sociala avgifter. Svårt att tänka sig att krögaren betalar sådana pengar.

Tyvärr haltar deras resonemang betänkligt – så bra blir det inte. Alliansen kan inte samtidigt få sänkt lunchpris och nya jobb. Resonemanget bygger på att krögaren använder den sänkta momsen antingen till sänkt pris eller att anställa fler. Den enkla sanningen blir nog att krögaren stoppar denna nätta förtjänst direkt i egna fickor.

Andra som skriver om detta mycket förvirrande sätt att räkna på att båda ha kakan och äta den är AlliansfrittSverige.

1 kommentar:

Britta Sethson sa...

sa de hur det ska finansieras

eller är det de berömda dynamiska effekterna som ska stå för fiolerna

i så fall vet vi hur det blir. Hål i statskassan och nedskärningar i den generella välfärden.

Vi behöver fler lärare i skolan och inte fler brickflickor på Ringbaren...