söndag 22 augusti 2010

Vill väljaren ha en hård och kall högerregering?


De regler i sjukförsäkringen som alliansregeringen skärpt innebär att en person får inte gå sjuk längre än en viss, begränsad, tidsperiod.

Efter att tiden är slut drabbas den sjuka personen av det som kallas stupstocken. Kan inte arbetsgivaren före den tidpunkten rehabilitera en sjuk person eller hitta annat jobb för personen, som sjukkassan bedömer har arbetsförmåga, måste arbetsgivaren göra sig av med personen som anställd. Den personen hamnar då hos arbetsförmedlingen.
De skärpta reglerna tillsammans med sjukkassans samt arbetsförmedlingens tendens att bolla personer mellan varandra gör i flera fall att sjuka personer får svårare att klara av sin sjukdom. De nya sjukreglerna och det de medför har kallats för "Den nya hårdheten" men också för ”ett kallare Sverige”. Det är fascinerande att se hur lätt statsminister Fredrik Reinfeldt kan undvika att stå till svars för de effekter som denna hårdhet i samhället för med sig. I stället uppfattar många honom som trovärdig och hälften av väljarna är beredda att ge honom och hans alliansbröder och syster fyra regeringsår till.

För vad? Kanske för att göra ett hårt Sverige än kallare. Kanske har svensken blivit så pass mer självcentrerad och egoistisk så att en hård och kall högerregering är deras val. Om det är på det sättet då ligger vi socialdemokrater pyrt till.


Jag vägrar att tro att svenskarna har blivit så inhumana och lite empatiska och bortser därför från dagens opinionsmätning från SIFO.


Tor Larsson m.fl har skrivit en rapport "den galopperande sjukfrånvaron" som flera ser som mer sanningsenlig än den som har skrivits av Anna Hedborg.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Svensken kanske inte vill ha en iskall rödgrön regering som gömmer undan sjuka, istället för att hitta lämpliga jobb till de som har varit sjuka. Mycket kan sägas om de nya sjukreglerna, men Försäkringskassan har fått betydligt högre takt i att rehabilitera folk tillbaka till arbete nu än när Socialdemokraterna regerade.

Världen är inte så svart eller vitt att Sossarna är goda och Moderaterna är onda, eller tvärtom.

Tomas Gustafson sa...

Läs gärna rapporten som jag har skickat med i min blogg så förstår du att du bara tramsar.

Anonym sa...

De 370 individer som erhållit jobb utan subventioner... varför jobbade inte de under den Socialdemokratiska regeringen?

Anonym sa...

Nej det är ingen som vill ha kvar den här
vidriga kalla regeringen
nu röstar vi bort dom

Anonym sa...

Kärnproblemet är att få har förtroende för Mona Sahlin!
Katastrof för oss att ha en medialt förbrukad person som ledare oavsett hennes kompetens.
Nu ser vi facit som många såg när hon tillträdde.
Med rätt ledning hade vi sopat mattan med högern.

Anonym sa...

Jag tror inte folk har riktigt koll på exakt vad poltiken innebär, de orkar inte läsa på och gör de något går de och äter det de blir matade i partiernas valstugor. Folk i allmänhet bryr sig inte tillräckligt för att lägga tid på att kolla upp saker. Istället blir det typ "amen Fredrik Reinfelt ser ju snäll ut... och jag vill inte betala mer i skatt!"..