lördag 5 mars 2011

Diskriminerande bonus!


SFI bonusar som infördes av den moderatledda alliansen för ca ett år sedan har blivit en flopp. 540 personer av 31 407 elever har fått bonus.
Det är inte särdeles svårt att räkna ut att en bonus som innebär att en invandrare på 12 månader ska bli godkänd i svenska inte behöver betalas ut särskilt många gånger. Många av dem som kommer hit har inte någon studievana - en hel del är dessutom analfabeter. De som lär sig svenska på 12 månader är studievana och är många gånger mycket högt utbildade. De lär sig svenska snabbt utan någon form av bonus. Det utan något incitament för de vet att svenskan är viktig för att få jobb.


"Sen tycker jag att det här systemet, SFI-bonus, är ganska taffligt första
försök att börja prova incitament i utbildning"
, säger Staffan Ström rektor i
Nacka.
Det går också att tillägga att bonuset är diskriminerande eftersom den enbart ges till dem som har studievana.

Det är därför anmärkningsvärt att utbildningsnämndens ordförande, Anna Svalander (FP) är så ideologiskt förblindad att hon inte kan erkänna att det är fel metod som regeringen fasthåller vid.

Jag anser att hela systemet med bonus i SFI undervisningen tyder på det elittänkande som är så vanligt i borgerliga grupper. Jag tror att en satsning på undervisningen generellt och för alla är ett bättre nyttjande av resurserna.

1 kommentar:

Anonym sa...

Många av dem som kommer hit har inte någon studievana - en hel del är dessutom analfabeter????

Nu förstår jag inte.

S och även C har ju sagt att invandrare är minst lika välutbildade som svenskar.

Men vi har väl ytterst få analfabeter i vårt land?